Branding + Design

TCN

Big Cat were tasked with developing an interior identity for the newly refurbished Assay Studios. Building upon the existing light touch brand, the challenge was to reflect both the heritage and newly commercial function. Adding character, an air of fun and reflecting the creative nature of the space was of utmost importance.

Client

Assay Studios is a “creative place for curious minds” in the heart of Birmingham’s Jewellery Quarter. Formerly the original Assay Office, the building has now been taken over by TCN who specialise in regenerating old buildings into collaborative workspaces.

Objective

To successfully combine the historic character of the building, with the modern, collaborative nature of Assay Studios through embellishment of the existing interior design.

Delivery

Paying homage to the heritage of Assay, Big Cat took inspiration from Matthew Boulton (the founder of the Assay office) and applied a fresh new perspective to areas such as: The Entrance, Grand Staircase, the Warden’s Room, the Silver Room, the Orient Express room, and the Basement.

This involved designing wall graphics, signage and prints consisting of:

  • Creative puns to reflect the aims of Assay Studios being an innovative space
  • An amalgamation of traditional and contemporary typography
  • Graphics inspired by the periodic table and chemical element symbols

Results

The new interior design was received well by both TCN and the tenants. The new communal spaces are being regularly utilised and provide an enjoyable experience in the creative environment. Big Cat are currently still working with Assay to apply more of our imaginative ideas to other areas of the building.